Rugalmas infrastruktúra, egyszerű skálázhatóság, automatizáció és mobilitás – A Rackforest szolgáltatásportfóliójában is elérhető a Kubernetes!

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Kubernetes, rövidebb nevén K8s technológia, ami 2015-ös megjelenése után, alig pár év alatt globálisan elterjedt az informatika világában. A technológia gyors térhódítása nem véletlen, hisz olyan funkciókat nyújt felhasználóinak, amik nagyban megkönnyítik a fejlesztői munkát, így jelentős előnyhöz juttatják a vállalatokat a napjainkra jellemző és minden területen érzékelhető rohamos digitalizációban.

A Kubernetes egy hatékony nyílt forráskódú orkesztrációs eszköz, melyet a mikroszolgáltatások és konténeres alkalmazások kezelésére terveztek. A technológia legnagyobb előnyei a kóddal leírható, tehát rendkívül rugalmas infrastruktúra, a konténerek méretének egyszerű skálázása, az automatizáció és mobilitás. A Kubernetes technológia alapjairól bővebben írtunk egy korábbi blogcikkünkben.

 

Hatékony erőforrás-kezelés: ezért vonzó az üzleti döntéshozók számára a Kubernetes

A Kubernetes alapvetően egy olyan technológia, ami iparágtól és mérettől függetlenül a legtöbb olyan szervezet számára hasznos lehet, ahol az informatikai infrastruktúra magas rendelkezésre állására és a terhelés egyenlő elosztásra van szükség. Az erőforrások hatékony menedzselhetősége, főként olyan esetekben lehet jelentős segítség a vállalatoknak, ha olyan jellegű informatikai terhelés áll fent náluk, ami nem állandó. Ilyenkor az informatikai környezet rugalmas fel- és leskálázhatóságára van szükség, amit jelenleg csak egy fejlett konténer orkesztrációs rendszer képes megoldani. Egy másik blogcikkünkben részletesen kifejtettük, miért érdemes a Kubernetes technológiát választani 2022-ben.

 

Tehát amennyiben cége olyan informatikai rendszer bevezetésén gondolkodik, amely elsősorban az infrastruktúrát és a virtuális gépeket célozza, akkor a Kubernetes lehet a legjobb választás!

 

Egyre nagyobb rá az igény, de meg kell tanulni használni

A K8s, mint informatikai technológia főként a fejlesztőknek kedvez, hisz lehetővé teszi a teljes infrastruktúra kóddal történő leírását, amivel jelentősen egyszerűsödik a rendszerek üzemeltetése. Az előnyei miatt érzékelhetően egyre nagyobb rá a kereslet, de a fejlesztők részéről modern gondolkodást és alkalmazkodást igényel. Tehát, mint minden új technológia esetében, a K8s-nél is egy hosszabb betanulási fázison kell végig menniük a fejlesztőknek, mire kitapasztalják, hogyan és mihez tudják felhasználni leghatékonyabban a Kubernetest.

Jelenlegi ügyfeleink egészen eltérő területeken tevékenykednek. Van, aki egészségügyi alkalmazásához veszi igénybe a Kubernetest, valaki hírportálhoz és akad olyan ügyfelünk is, aki videó megosztó portál felületét kezeli a K8s-en keresztül, ami közös bennük, hogy mind nagyobb projekten dolgoznak. Azonban jelenlegi fejlesztéseink során azon dolgozunk, hogy ahol releváns, a Kubernetes rendszert mindenki számára elérhetővé tegyük, mérettől függetlenül.

Célunk, hogy minden vállalat számára elérhetővé tegyük a Kubernetes technológiát

A Rackforest szolgáltatás palettáján jelenleg a Kubernetes dedikált környezet kiépítése esetén érhető el, Self Hosted formában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ügyfeleinknek a tőlünk bérelt fizikai szerverekre tudjuk telepíteni a Kubernetes rendszert, melyen a hálózat és környezet beállítása után ügyfeleink saját informatikai csapata tudja kezelni az alkalmazásait. A Kubernetes szempontjából rendkívül előnyös, hogy jelenleg három különböző budapesti címen elhelyezkedő georendundáns szervertermünk üzemel. Mivel a Self Hosted K8s rendszer a vállalatok részéről is nagyobb informatikai felkészültséget igényel, így kiépítése jelenleg leginkább nagyobb méret esetén éri meg.

A Kubernetes a jövőben mindenki számára megfizethető lesz

A Rackforest osztott Kubernetes szolgáltatása jelenleg a termékfejlesztés fázisában van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőbeni terveink szerint ügyfeleinknek nem lesz szükségük egész szerverek bérlésére ahhoz, hogy igénybe vegyék a Kubernetes technológiát. Amennyiben sikerül megvalósítani az osztott környezeten alapuló szolgáltatásunk, a jelenleg több százezer forintos technológia akár 15-20 ezer forintért elérhetővé válik, gyakorlatilag bárki számára. Célunk, hogy a jövőben azok a vállalkozások, vagy fejlesztők is tudjanak nálunk Kubernetes klasztereket bérelni, akik egyetlen kisebb informatikai projektekhez szeretnék igénybe venni a K8s szolgáltatást.

Magyarországon is a technológia berobbanása várható

Mivel látjuk a globális piac megnövekedett igényét a Kubernetesre, így azt gondoljuk, a technológia alkalmazásában a közeljövőben hazánkban is nagy robbanás várható. A következő két-három év úgy gondoljuk, egy izgalmas időszak lesz a technológia felhasználása szempontjából, mivel Magyarországon egyelőre még nem forrta ki magát teljesen az a friss fejlesztői generáció, akik már kimondottan az új rendszerekben gondolkodnak. Ez azonban mindenképp izgalmas lehetőséget kínál, főleg azoknak, akik most kezdenek el fejlesztéssel foglalkozni, hisz alkalmat nyújt egy újfajta látásmód elsajátítására.

Ezzel egy időben a hazai vállalatok részéről is rohamos digitális fejlődés várható az elkövetkező években. Jelenleg is örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több cégvezető nyitott az új informatikai technológiákra és nem zárkózik el a modern megoldások alkalmazásától. Mi a Rackforest-nél azért dolgozunk, hogy munkánkkal támogassuk a hazai vállalatok digitális fejlődését és minden cég számára elérhetővé tegyük a korszerű és megfizethető informatikai megoldásokat.

A Rackforest-nél a vállalat minden informatikai megoldása egy kézben lehet!

A vállalatunk a Kubernetes mellett számos szolgáltatással segíti a partnerek hatékony digitalizációját. Nálunk ügyfeleink teljes informatikája egy kézben van. Szolgáltatásaink közt szerepel a szerverbérlés, IT infrastruktúra kiépítés és IT üzemeltetés. Lokálisan helyben lévő magyar vállalatként ügyfeleinket kiemelt módon kezeljük és minden esetben egyedi igényeik alapján, személyreszabott megoldásokat eszközölünk számukra.

Köszönjük olvasóinknak, hogy végig követték cikksorozatunkat a Kubernetes témában!

kubernetes container